De stem van het hart gunt de lezer een uniek kijkje in de Birmaanse cultuur en vertelt tevens het verhaal van de ogenschijnlijke overspannen advocate Julia en de bijzondere hulp van een Birmaanse monnik en haar Birmaanse broer. Het verhaal is het vervolg op de roman ‘Wat het hart kan horen’.

Samenvatting
Tien jaar nadat Julia haar Birmaanse halfbroer vond tijdens haar zoektocht naar haar vader, krijgt ze ineens te kampen met een stem in haar hoofd die haar voortdurend confronterende vragen stelt over haar priveleven. De stem verhindert Julia’s dagelijkse gang van zaken; Ze kan niet meer slapen en is niet in staat om fatsoenlijk te functioneren op haar werk. Uiteindelijk loopt ze tijdens haar presentatie het kantoor uit en meldt zich ziek.

Ze komt al snel bij een psychiater terecht die de stem in haar hoofd bestempeld als een symptoom van een geestesziekte. Julia’s intuitie zegt haar dat het om iets anders gaat en ze besluit om niet verder behandeld te willen worden door de psychiater. Ze legt haar probleem voor aan haar beste vriendin Amy die haar meeneemt naar een stilte- en meditatieweekend in een Boedhistisch klooster buiten de stad. Julia is in eerste instantie totaal niet enthousiast of overtuigd van het weekend, totdat ze daar een Birmaanse monnik treft die haar vertelt dat de stem in haar hoofd een geest is. Deze verdrietige geest is in haar lichaam terecht gekomen en kan alleen het zwijgen worden opgelegd als Julia erachter komt wie deze stem is en wat er met haar is gebeurd.

Omdat de nuchtere Julia niets afweet van dergelijke spirituele zaken, besluit ze om af te reizen naar Birma. Ze is ervan overtuigd dat haar Birmaanse halfbroer U Ba haar verder kan helpen. Tijdens haar bezoek aan U Ba, leert ze de stem steeds beter kennen. Het betreft een vrouw, genaamd Nu Nu, die tijdens haar leven twee zoons kreeg en een onmogelijke beslissing moest maken toen de jongens werden gedwongen het leger in te gaan. Een van haar zonen verloor ze compleet uit het oog en zelfs na haar dood kan ze niet leven met de onwetendheid over het lot van de desbetreffende jongen.

Het is dan ook aan Julia en U Ba om deze informatie boven water te krijgen en zo de geest van Nu Nu tot rust te brengen.


Mening
Het eerste wat me opviel is dat dit boek aanzienlijk makkelijker wegleest dan het vorige deel. ‘Wat het hart kan horen’ was ietwat langdradig en ook vond ik het soms moeilijk om me in te leven in Julia’s vader. Wat ik ook prettig vond, is dat het verhaal niet continu over Nu Nu ging, maar ook onderbroken werd door het verhaal van Julia, waar ook veel in gebeurd. Dat was een aangename afwisseling.
In het vorige deel was het verhaal van Julia meer een aanleiding om het verhaal te schrijven, maar had Julia zelf amper een rol in het verhaal.

Het boek is spannend, hartverscheurend maar uiteindelijk ook hartverwarmend. Wederom wordt je als lezer ondergedompeld in de mystieke en gastvrije cultuur van Birma en maak je kennis met het bittere verleden van het land. Het boek is ook goed te volgen als je het vorige deel niet hebt gelezen, maar ik kan me voorstellen dat het verhaal vragen oproept als je het eerste deel niet kent.

Ook over het eerste deel heb ik een recensie geschreven. Deze recensie lees je hier.

 


Over Jan-Philipp Sendker
De schrijver is geboren in Hamburg in 1960 en werkte in eerste helft van de jaren 90 als Amerika correspondent voor het Duitse magazine Stern. In de tweede helft van de jaren 90 was hij correspondent in Azië. Het zal dan ook niemand verrassen dat hij in het jaar 2000 het boek ‘Cracks in the Great Wall’ publiceerde. Een non-fictieboek over China. Het verklaart ook tevens waarom ‘Wat het hart kan horen’ en ‘De stem van het hart’  zich afspelen in Birma. ‘Wat het hart kan horen’ schreef hij in 2002, maar het vervolg, ‘De stem van het hart’ kwam pas in 2014 uit. Dat is iets meer dan 10 jaar, net zoals dat Julia ook 10 jaar later terugkeert naar Birma.