Je aandacht wordt direct getrokken door de flaptekst: ‘Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik er niet meer… Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is.’

Een verhaal over misverstanden, miscommunicatie en de dramatische gevolgen ervan. Drie verhaallijnen die feilloos in elkaar vloeien en samen komen in een heftig einde. Ruim 50.000 exemplaren zijn er van dit boek verkocht en het is goed te begrijpen waarom, ook al bestaan er erg uiteenlopende recensies over het boek.


Samenvatting
Het boek kent drie verhaallijnen van drie verschillende vrouwen. Drie hele verschillende types, wiens wegen elkaar kruisen in Sydney vanwege één gebeurtenis in het verleden. De drie vrouwen zijn Cecilia, Rachel en Tess. Cecilia is erg perfectionistisch en trekt zich veel aan van wat anderen van haar vinden. Een overijverige huismoeder die in de avonduren gelikte tupperware party’s organiseert. Zij is getrouwd met John-Paul, heeft 3 dochters en woont met haar gezin in Sydney.

Rachel is schoolhoofd van een plaatselijke school waar de drie dochters van Cecilia onderwijs volgen. De dochter van Rachel is jaren geleden vermoord. De dader is nooit gepakt. Rachel is verbitterd en er heilig van overtuigd dat de gymleraar op haar school, Connor Whitby, haar dochter om het leven heeft gebracht. Ze probeert met enige regelmaat de politie hiervan te overtuigen, maar hard bewijs blijft uit. Inmiddels is ze de oma van kleinzoon Jacob, de zoon van haar zoon. Haar hele leven draait om de kleine Jacob en spat uiteen wanneer ze hoort dat haar zoon samen met zijn vrouw en dus ook samen met Jacob tijdelijk naar Amerika wil emigreren.

Dan heb je ten slotte nog Tess. Tess is getrouwd, heeft een zoontje en heeft samen met haar man en nichtje Felicity een bedrijf. Tess is stiekem best wel onzeker en dat wordt alleen maar erger wanneer Felicity en Tess’ man opbiechten verliefd op elkaar te zijn. Tess vertrekt samen met haar zoon halsoverkop naar haar moeder die in Sydney woont. Het zoontje van Tess gaat onderwijs volgen op de school van Rachel. Daar ontmoet Tess al gauw haar ex-vriendje van vroeger: De door Rachel verdachte Connor Whitby. Hij laat Tess haar huwelijksdrama even helemaal vergeten.

Wanneer Cecilia op zoek gaat naar een stukje van de Berlijnse muur voor de spreekbeurt van haar dochter, vindt ze een brief. Dé brief. De brief waarin haar man, John-Paul, een onthulling doet over een groots geheim. Echter staat op de enveloppe dat het de bedoeling is dat Cecilia de brief pas leest na zijn dood. Maar na het nodige wikken en wegen, opent ze toch de brief en staat haar leven op zijn kop.


Mening
Het is een echt vrouwenboek, waarbij de emoties, problemen en levens van drie alledaagse vrouwen voorop staan. Het is een boek dat makkelijk wegleest, spannend is en waarvan de ontknoping tot op het laatst wordt bewaard. Niet alleen de ontknoping zelf is heel heftig, vooral hoe er met de ontknoping wordt omgegaan door de hoofdpersonages, geeft een gevoel van begrip en berusting. Als lezer realiseer je je dat we allemaal maar mensen zijn, dingen soms verkeerd opvatten, daardoor verkeerde beslissingen nemen en soms fouten maken die ons de rest van ons leven blijven achtervolgen. Dat maakt dit boek zeer de moeite waard om te lezen.

Op internet wordt het boek nogal kritisch beoordeeld en soms ook lelijk afgeschoten. Het boek is zeker geen literair hoogstandje, maar dat is ook totaal niet de verwachting die wordt geschept met een grote roze roos op de kaft. Zo zou het dus ook niet benaderd mogen worden.


Over Liane Moriarty
Het is geen wonder dat het verhaal zich afspeelt in Sydney, want het is notabene de woonplaats van de schrijfster. ‘Het geheim van mijn man’ is haar vijfde roman en tevens het boek waarmee ze doorbrak. De boeken die volgden, ‘Grote kleine leugens’ en ‘Bijna echt gebeurd’, zijn ook bestseller geworden. ‘Grote kleine leugens’ is ook verfilmd.